Denne kjolen fra Ilse Jacobsen ble hurtig min favorittkjole.
Selv om dette Burda-bladet ikke er helt nytt så inneholder det noen gode modeller. Spør på biblioteket – kanskje de har bladet eller kjøp det online.
Jeg falt for denne omslagsblusen med det samme jeg så den – snittet og fargene var perfekte.
Blusen har en flatterende rynket område under barmen – dette gjør at man får lytt ekstra stoff til å skjule det man ikke har lyst til å vise…
Denne kjolen er laget nøyeaktig etter mønsteret fra Burda 10/2008 model 119. Her kan man se problemet med det fleste omslagskjoler – kanten bølger og utskjæringen føles litt ubekvem dyp så en topp er på sin plass under kjolen
Den neste kjolen er med justeringer og inspirasjon fra de tekniske løsningene på Ilse Jacobsens kjole.
Kjolen har nå fått en “avslappet” halsringning som følger kroppen former perfekt – for video om hvordan sy halsringningen se link nederst i innlegget. Skjørtet har et par legg i livet for å gi litt vidde.
Her er den samme overdel satt sammen med et skjørt med mye vidde. Et helt annet look – kjolen minner litt om 50-tallet og ser virkelig festlig ut.
Skjørtet er laget ved å ta to høyder av stoffets bredde. Dette betyr at man legger stoffet dobbelt og måler hvor langt skjørtet skal være inklusive sømmonn og fald. På min kjole skulle jeg bruke 2 x 60 cm. i høyden og den totale vidde i bredden ble 2 x 135cm. Deretter foldet jeg legg hele veien rundt i livet
Nydelig kjole til sommerensfester
Kjolen har rynker over barmen og i livet som gir flott passform.
Kjolen finnes i Burda 05/2016 og heter model 109a
Det er alltid en god ide å titte på den tekniske tegningen for det er mye enklere å se hvordan kjolen egentlig ser ut. Her kunne jeg se at kjolen var delt i en overdel og en underdel noe som gjorde at jeg kunne bruke skjørtet separat.
Jeg syr for det meste ermene i før jeg syr sidesømmen og ermesømmen. Dette forenkler mye da du ikke skal lage et tradisjonelt isatt erme. NB. Det fungerer kun om du syr i stoff som er elastiske
Det er alltid viktig å prøve plagget underveis. Det kan forekomme små variasjoner fordi stoffene oppfører seg litt forskjellig
Det er ekstra spennende å prøve når man har et nytt mønster. Her er overdelen ferdig og jeg tester hvordan det ser ut sammen med underdelen eller skjørtet. I dette tilfelle så var underdelen litt videre enn overdelen, men det ble hurtig fikset med et ekstra legg
Før du syr leggene så sjekk en ekstra gang at de ligger flatt og den riktige veien – ikke morsomt å plukke opp en overlocksøm!
Så er leggene kastet over og underdelen er klar til å sy sammen med overdelen.
Denne omslagskjolen blir nok en favoritt.
Behagelig viskosestoff gjør kjolen godt egnet til en sommerfest – og det beste er at jeg ikke behøver frykte at halsringningen ikke holder seg på plass.
Hvilket mønster har du brukt?
Hver gang dette spørsmålet blir stilt så vrir jeg meg som er mark på kroken!
På dene ene siden er jeg jo superglad for at det jeg lager gir andre inspirasjon til selv å sy. På den andre siden så vet jeg at svaret kanskje kommer til å ta motet fra noen….
For svaret er at jeg veldig ofte ikke bare bruker ett mønster, men setter sammen to forskjellige. Atter andre ganger så “free-styler” jeg litt og har ikke noe mønster.
Kan godt forstå at det er litt skremmende når man ikke har sydd så mye – som nybegynner vil man gjerne ha tingene timet og tilrettelagt. Fikst ferdig!
Men om man tenker over det så er jo det å legge sammen to mønster egentlig bare noe som foregår oppe i ens hode. Når mønsterdelene er lagt ut over stoffet så oppfører det seg jo helt likt!
Her er et par ting du kan tenke over for å lykkes når du kombinerer to mønster:
- Legg mønsterdelene som skal kombineres ned på bordet – det er enklere å bevare overblikket.
- Bruk et målbånd og sjekk at delene har samme vidde- vi pleier som regel å kombinere en overdel og en underdel. sjekk et sidesømmene passer.
- Om feks. underdelen dvs. skjørtet er videre enn overdelen – så se om du kan lage et par legg så vidden hentes inn
- Om feks. underdelen dvs. skjørtet er videre enn overdelen – så sjekk om du kan gjøre innsnittene dypere eller flere.
- Om du syr i jersey kan det noen ganger være nok å lage en holdning dvs. strekke stoffdelen så de passer til hverandre – dette er best om forskjellen ikke er mer enn noen centimeter.
- Om du er usikker så sy først modellen i en billig stoffkvalitet og i jersey – elastiske stoffer kan man nesten trylle med.
Se video: Slik syr du halsringningen på omslagskjolen
Her finner du links til Burda’s hjemmeside og de to mønstrene som jeg har brukt til den hvite- og coralfargede omslagskjolen.
Omslagsbluse Model 119 Burda 10/2008
Coctailkjole Model 109a Burda 5/2016
Håper du tør kaste deg ut i kombinering av mønster – lykke til!
Hei!
Jeg lurte litt på om du kunne hjelpe meg med å finne mønster på sånn rynke-empiresnitt som på denne kjolen? Synes det er så fint, men finner ikke noen steder😜https://www.kokonorway.no/categories/kjolar-dame
Hei Sylvi,
Jeg er i Las Vegas for tiden, men om du sjekker mønstrene som heter Line2Line så tror jeg at det kan være du finner noe som passer. Jeg har akkurat sydd et av mønstrene fra dem og er superfornøyd. Her er linket til butikken som heter KreStoffer og mønstrene http://www.krestoffer.dk/line2line-kjoler-c-188_55_177.html
Lykke til!
June